Deprecated: Function create_function() is deprecated in /data/sites/web/bikecommuterbe/subsites/belgianbluebirds.be/wp-content/plugins/oa-social-login/includes/widget.php on line 119
TK.BE – Hoe het allemaal begon – Belgian Bluebirds

TK.BE – Hoe het allemaal begon

Ooit al een internationaal peleton met Belgen, Nederlanders, Zwitsers, Duitsers, Britten, Amerikanen, Canadezen zien rondfietsen, allemaal gehuld in de Belgische driekleur? Neen? Dan ben je waarschijnlijk (nog) geen Zwifter. Op woensdag- en vrijdagavond is dit in de virtuele wereld van Zwift namelijk al een gekend zicht tijdens de groepsritten georganiseerd door TS-bikes. Hoe het zo ver kwam, vertelt initiatiefnemer Stephan Tytgadt.

Hoe het allemaal begon …

Ik ben Stephan Tytgadt, 42 jaar en eigenaar van fietsspeciaalzaak TS-bikes te Liedekerke, fervent fietser sinds mijn 18de.
Nu ja fervent … ik had een serieuze terugval toen ik op mijn 26ste mijn linkerknieschijf brak in competitie. Na revalidatie was de zin wat weg en omdat ik toen ideeën koesterde om een eigen zaak te starten (en die ook doorzette) verdween het fietsen naar de achtergrond.
Niet volledig natuurlijk, daarvoor is en was de microbe te groot. Maar door de andere prioriteiten werden het eerder recreatieve ontspannende fietstochtjes tussendoor.

Op mijn 39ste kwam mee door het toedoen van vaste klanten ‘CT TS-bikes’ tot stand en begon ik langzaam maar zeker weer meer en meer te fietsen. Ook al door Strava, waar ik helemaal verslaafd aan raakte.
Die prestatiedrang heb ik altijd wel in alles gehad, de KOM-hunts begonnen serieuze proporties aan te nemen, de GPS systemen waren ook nog niet aangepast zoals vandaag, ik moest dus een hele rit memoriseren. Waar de KOM’s lagen, waar ze begonnen en eindigden, kortom alles. Diverse verkeerde inspanningen ten spijt 😛

De ontdekking van Zwift

In de winter van 2015 was ik wat aan het surfen op het wereldwijde web en kwam ik per toeval de website van Zwift tegen. Er stonden wat filmpjes op en die spraken mij meteen heel hard aan. Rollen hebben mij, net zoals veel anderen, nooit kunnen bekoren. Als ik 15 minuten bezig was, moest ik al op mijn tanden beginnen bijten om er een uur tegen mijn zin op te blijven zitten.
Als in mijn koerstijd mederenners me zeiden dat ze vaak meer dan 3u op de rollen hadden gezeten, schoot ik spontaan in een aanhoudende schaterlach…. Zotten waren dat !

Toen ik wat verder op de website keek, bleek dat Zwift nog in zijn kinderschoenen stond en dat ze mensen zochten die moesten voldoen aan bepaalde vereisten. Er was een lijst om in te vullen en ze zouden de mensen contacteren die in aanmerking kwamen voor ‘beta testing’ van het spel.
Eén van de voorwaarden was bijvoorbeeld eigenaar zijn van een Wahoo KickR. In die periode zowat de enige direct drive smart trainer op de markt.
Enkele dagen later was het bingo. Een mail met daarin een code verscheen in mijn mailbox en zo werd ik één van de eerste ZWIFTERS die naam waardig …
Al snel had ik de ZWIFT-microbe volledig te pakken, dit spel was gewoon te gek! Samen fietsen met anderen en het gevoel hebben alsof het buiten was dat we samen reden.

‘Jarvis Island’ was het eerste parcours op Zwift (momenteel door technische problemen niet meer, ze zouden het immers van nul weer moeten opbouwen, maar daar is wel sprake van). Ritjes werden snel 1u, 2u, … Ik begreep het zelf niet, ik snakte gewoon naar de rollen terwijl ik ze vroeger liever zo ver mogelijk wegzette, dat ik ze niet kon terugvinden, geniaal !

Omdat ik bij de eerste lichting was, heb ik dus ook de evolutie in het spel meegemaakt. Het parcours van Richmond dat erbij kwam, het spel dat vorige winter ‘officieel’ werd voorgesteld aan 10€/maand. 10€, dat betaal ik met de glimlach. Ook de CEO’s van Zwift stonden (en staan) zeer dicht bij de gebruikers. Zo leerde ik eerst Eric (Min) kennen en later ook Charlie (Issendorf). Nog later kwam ik in aanraking met Mike (McCarthy, EX WC op de piste) die instond voor de commerciële kant. Omdat ik retailer ben zetten ze een ‘Zwift Station’ op in mijn winkel. Wat eigenlijk niet meer is dan een banner, wat gadgets en een gratis Zwift-account waar ik mensen kan op laten testen.
In ruil nam ik het station mee naar Vélofollies (zonder dat ze erom vroegen, gewoon omdat ik er zelf helemaal wild van was en het zeker volk op onze stand zou brengen). M.a.w. ik ben zeker dat mede door mij zeer veel mensen met Zwift begonnen zijn … het werkt immers aanstekelijk.

Ondertussen zag ik ‘in game’ ook verschillende custom truitjes verschijnen, veelal van grote bestaande clubs en van grote merken die mee begonnen Zwift te ondersteunen. Op mijn vraag of ik een eigen kit kon hebben, was het antwoord gematigd positief. Ze kregen zulke aanvragen immers 100 keer per dag.
Ze stelden relatief zware eisen hier tegenover (logisch), zo moest een club uit (weet het niet meer vanbuiten) bijv 500 leden bestaan die ‘actief’ waren op Zwift.

Ondertussen was ik ook weer sporadisch beginnen wedstrijden rijden, omdat het zeker geen wekelijkse activiteit kon/mocht zijn en ik dit dus bij voorkeur zonder vergunning wenste te doen kwam ik in het Toeristencircuit terecht … (nu ja, toeristen … de 1ste wedstrijd had ik al meteen door dat dat een ruim begrip was, maar soit).
Omdat ik in dat circuit ondertussen al vele mensen kende, kwam bij mij het idee op om een ‘Belgische’ club op te starten i.p.v. een lokaal team. Op dat ogenblik kwamen immers ook juist de eerste Zwift-teams en -clubs tot stand, evenals de diverse daaraan gelinkte FB-groepen en -pagina’s.

Belgian Zwift Riders

En zo ontstonden de BELGIAN ZWIFT RIDERS TK.be (dat laatste staat eigenlijk gewoon voor ToeristenKoersen.be).
Het ledenaantal groeide snel en groeit nog steeds verder. Na 1 jaar zijn we nog 40 leden verwijderd van de eerste echt grote mijlpaal: 1000 leden.
We zetten TK.be achter onze naam om herkenbaar te zijn als lid en zo begonnen de spontane ‘group rides’, van events was toen nog geen sprake.
Die TK.be heeft ondertussen eigenlijk nog weinig met ‘Toeristenkoersen’ te maken. De groep staat namelijk open voor iedereen, van renner tot toerist. Maar de clubnaam nu gaan veranderen in bijvoorbeeld ‘BZR’ is zo goed als onmogelijk, daarvoor is onze gemeenschap te groot geworden.
We zijn nu overal zo bekend, dus laten we het ook gewoon zoals het is.

Onze groep is dus open voor iedereen, er zijn geen bepaalde vereisten. We zetten die (TK.be) in ons profiel achter onze naam om herkenbaar te zijn als lid en gebruiken bij voorkeur onze Belgische teamtrui (toets P in het spel en code tsbikes).
Ondertussen hebben we naast onze officieuze zondagse TK-uitstap ook 2 officiële ZWIFT-events. Uiteraard is ook hier iedereen welkom. Toen we ermee begonnen was het meteen een schot in de roos, de kritieken waren uiterst positief, het aantal deelnemers oversteeg reeds frequent de 200 … immens als je zo’n groep uit de lucht ziet.

Zelf meedoen?

Wednesday Flanders Classics om 19.05 CET
Friday Flanders Cycling Happening om 19.30 CET

Onze FB pagina : https://www.facebook.com/Zwift.TK.be/

2de groep (BZR) waar het meer over wedstrijden gaat en technische ZWIFT zaken zodoende we de gewone TK-er die daar weinig of geen interesse in hebben niet continu storen :
https://www.facebook.com/groups/1070647476319692/

En zo werd onze virtuele kit ondertussen ook een IRL kit die door een kleine 60 mensen reeds gedragen wordt, volgende stap is een IRL uitstap in juni, een gezellige fietstocht samen met de Belgische Zwifters … to be continued …

Over de auteur

Kristof De Bruecker

#Freelance #SAP problem solver - Liker of Gadgets - Allergic to wasp - Gentlemen in traffic - Fuelled by #Grinta #strava