Deprecated: Function create_function() is deprecated in /data/sites/web/bikecommuterbe/subsites/belgianbluebirds.be/wp-content/plugins/oa-social-login/includes/widget.php on line 119
Verbeter jezelf met TrainerRoad – Belgian Bluebirds

Verbeter jezelf met TrainerRoad

TrainerRoad. Wanneer ik de naam laat vallen bij fietsende collega’s bekijken ze me meestal raar en weten ze niet waar ik het over heb. Laat ik de naam Zwift vallen, dan kennen ze dat ondertussen wel. Nochtans bestond TrainerRoad (TR) al een aantal jaar voor Zwift op de markt kwam.

Dus TrainerRoad  is een programma dat draait op PC, Mac, iOS en Android en je toelaat gestructureerde indoor trainingen af te werken. Kort gezegd, TR belooft je een snellere fietser te maken. Klinkt super, is het niet?

Zonder te commercieel over te willen komen, TR biedt meer dan 800 trainingen aan. Die zijn doorzoekbaar op duur, intensiteit of type training (aerobic, ‘sweet spot’, tempo, enz.). Je kan een bepaalde training à la carte afwerken of je kan opteren om één van de trainingsplannen te volgen zoals ik op dit moment doe. 

Veel van hun trainingen kan je combineren met video’s van The Sufferfest of andere leveranciers. Ook krijg je tijdens de training uitleg en tips te lezen en wordt er veel gehamerd op je houding op de fiets, zodat het op de duur een automatisme wordt. Onder andere je schouders niet op te trekken en zo meer relaxed op de fiets te zitten, cadans boven de 85 omwentelingen, geen grimas op je gezicht en ga zo maar verder.

De trainingen zijn op maat van de conditie waar je je in bevindt! Dit door het bepalen van je FTP. Informatie over je FTP kan je hier lezen.

Weet je reeds je huidige FTP, kan je dit ingeven in het programma. Ken je je FTP niet, dan dien je eerst en vooral de FTP test te doen. Hier heb je de keuze uit het 8 minuten of 20 minuten protocol. Persoonlijk ben ik nog nooit voluit geweest tijdens zo een test. Ik ga veel dieper bij een inspanningstest met lactaatmeting.

Eens dit is bepaald, kan je je training beginnen. Maar wat heb je nu precies nodig voor TR?

Met losse rollen en een cadenssensor kom je al een heel eind of met een powermeter. Aan de andere kant van het spectrum vind je de interactieve smart trainers, zoals een Wahoo Kickr, Tacx Neo enz. Maar je kan best ook even deze link checken.

Door het verbinden van je speed sensor, zal TR de snelheid van je wiel automatisch converteren naar wat zij ‘VirtualPower’ noemen. Wie beschikt over een smart trainer of een powermeter heeft automatisch het geleverde vermogen.

Om TR te laten communiceren met de sensoren en/of smart trainer gebruik je Bluetooth en/of een ANT+ connectie.

Geen Bluetooth of  zijn je sensoren niet Bluetooth compatibel? Schaf je dan dit soort dongle aan en je kan jouw speed sensor en rollen verbinden met de PC/Mac.

 

Bij het afwerken van een training, zie je altijd in real time het vermogen dat je levert, de cadans en de hartslag. Het target vermogen geeft aan welk vermogen je zo dicht mogelijk moet benaderen. De gele lijn is jouw geleverd vermogen. Geloof me, het is niet altijd zo eenvoudig om je target vermogen zo dicht mogelijk te benaderen. Check je even de gsm, neem je iets te drinken, wiebel je op de fiets, drift het vermogen weg van het target. Goed focussen is de boodschap!

De afgewerkte trainingen kan je terug raadplegen via de site of via de app.

Tot slot nog even de pro en contra:

 • Pro:
  • gestructureerde trainingen
  • bestaat op bijna alle platformen
 • Contra:
  • 12 USD per maand
  • visueel niet zo aantrekkelijk als Zwift
  • Sociaal gevoel niet aanwezig

Word je echt sneller door het gebruik van TrainerRoad? Dat ga ik je kunnen zeggen op 9 februari. Dan heb ik een inspanningstest en zal ik weten of de trainingen sinds eind september iets hebben opgeleverd!

Tot slot: gebruik je reeds TR én ben je lid van de BlueBirds? Via deze link kan je ons team op TrainerRoad vervoegen!

Over de auteur

Kristof De Bruecker

#Freelance #SAP problem solver - Liker of Gadgets - Allergic to wasp - Gentlemen in traffic - Fuelled by #Grinta #strava