Deprecated: Function create_function() is deprecated in /data/sites/web/bikecommuterbe/subsites/belgianbluebirds.be/wp-content/plugins/oa-social-login/includes/widget.php on line 119
Recuperatie- of hersteltraining: de meest onderschatte training – Belgian Bluebirds

Recuperatie- of hersteltraining: de meest onderschatte training

Eén van de meest onderschatte aspecten in een trainingsschema is rust. Je kunt ook goed herstellen door rustig te bewegen!

Als je bezig bent met een zwaar trainingstraject voor bijvoorbeeld een marathon of een meerdaags event,  dan is het belangrijk er voor te zorgen dat je herstel na de trainingen even goed is als de training zelf. Naarmate je steeds meer gaat trainen zal de tijd dat je moet herstellen ook toenemen. Afhankelijk van het soort training is er meer of minder hersteltijd nodig.

In een goed uitgedacht trainingsschema betekent herstel niet dat je uitgestrekt in de zetel ligt en niets doet. Veel coaches raden een actief herstel aan op rustdagen om het bloed te laten circuleren en zo ontstekingen te verminderen zodat je optimaal je volgende training kan aanvatten.

Een andere vorm van actief herstel is de ‘cool down’ na een lange en intense inspanning. Het rustig losrijden zal de doorbloeding verbeteren en het afvalproduct (melkzuur) dat opgebouwd is tijdens de inspanning laten wegvloeien.

Een makkelijke methode om je herstel te monitoren is bijvoorbeeld het elke ochtend meten van je rustpols. Is de rustpols bv 5-10 slagen hoger dan normaal dan is het lichaam nog niet optimaal hersteld, een intensieve training is dan niet zinvol, rustige hersteltraining kan wel. Ook is het gevoel een belangrijke parameter. Een ervaren loper of fietser voelt goed aan wanneer zijn/haar lichaam hersteld is. De dag na een wedstrijd voelen benen vaak zwaar aan, wat een teken van vermoeidheid is. Maar ook als tijdens de training de hartslag laag blijft, terwijl de benen/armen vermoeid voelen, dan is dit ook een teken van vermoeidheid.

Hersteltraining (actief herstel)

Plan een actieve hersteltraining in na een lange (weekend) rit, een interval sessie of na een koers. Voor dit soort trainingen is het de bedoeling om bewust beschamend traag te gaan. Kracht en weerstand zijn zo laag mogelijk. Cadans kan hoog zijn.

Een herstelloop duurt in de regel niet langer dan 30-45 min, een herstelrit op de fiets duurt niet langer dan 60-90 min, alles in zone 1.

Over de auteur

Kristof De Bruecker

#Freelance #SAP problem solver - Liker of Gadgets - Allergic to wasp - Gentlemen in traffic - Fuelled by #Grinta #strava