Deprecated: Function create_function() is deprecated in /data/sites/web/bikecommuterbe/subsites/belgianbluebirds.be/wp-content/plugins/oa-social-login/includes/widget.php on line 119
Wielerkledij voor beginners – Belgian Bluebirds

Wielerkledij voor beginners

Je hebt je net een nieuw ros aangeschaft en je wil beginnen met de meest fantastische sport die er bestaat?  Dat is ongelofelijk goed nieuws, maar vergeet niet dat het, naast de aankoop van je fiets, ook een investering vraagt wat betreft fietskledij, gereedschap en reservemateriaal.  

In dit artikel bekijken we in iets meer detail welke fietskledij je nodig hebt.

Fietshelm

Een degelijke fietshelm is niet meer weg te denken bij jouw wieleroutfit. Je moet wel weten op wat voor fiets je gaat fietsen. Per fietsdiscipline heb je namelijk een andere fietshelm nodig. 

Probeer een helm ook altijd uit. Hij moet perfect aansluiten op jouw hoofd. Zet hem op, wandel ermee rond – of beter nog: maak er een testrit mee. De helm moet vastzitten maar moet comfortabel zijn om te dragen. Probeer dus meerdere modellen en merken te passen en vind uit welk type helm jou het beste past. Verder is het zo dat de wat duurdere helmen vaak lichter en aerodynamischer zijn en/of zijn voorzien zijn van MIPS technologie.

MIP staat voor Multi Directional Impact Protection System. MIPS is een binnenschaal welke geïntegreerd is in de helm. Het is ontwikkeld in Zweden en biedt extra bescherming bij bepaalde vormen van impact veroorzaakt door een valpartij. In de helmen met MIPS is een EPS-liner aangebracht. Deze omvat het hoofd. De EPS-liner is aan de binnenkant van de helm vastgemaakt aan de Low Friction Liner. Deze twee zijn aan elkaar bevestigd met een elastomeer bevestigingssysteem. Bij een val strekt het elastomeer bevestigingssysteem waardoor de de EPS-liner zelfstandig rond het hoofd kan draaien. Dit systeem vermindert de kracht die tijdens de impact wordt overgedragen aan je hersenen. 

Fietsbroek (met zeem)

Het hoeft geen betoog dat een fietsbroek het belangrijkste onderdeel is van je kledij. Kijk bij aanschaf of er een fatsoenlijke zeem in de broek zit. Als beginnende fietser kun je prima beginnen met een goedkope fietsbroek van bv Decathlon.

Je hebt twee verschillende soorten broeken. Een broek waar bovenaan een strakke band zit om hem omhoog te houden of een bibshort. Een bibshort is een broek waar bretels aanzitten. Het voordeel hiervan is dat je broek hierdoor onmogelijk afzakt.

Tip: ondergoed dragen is uit den boze. Een goede zeem is gemaakt om direct op de huid te dragen. De materialen die gebruikt worden zijn anti-bacterieel en schuren minder dan het weinig technische katoen van veel ondergoed.

Wielershirt

Een wielershirt is ook belangrijk. Hier zitten zakken achterop die ideaal zijn om sportvoeding, regenjasje etc mee te nemen. Let bij de aankoop van je shirt op de pasvorm. Het fietsshirt moet goed en strak zitten. Er zijn er verschillende modellen en materialen. Ze helpen je lichaam op temperatuur te blijven en zorgen dat vocht snel wordt afgevoerd van het lichaam.

Baselayer

Onder het wielershirt draag je een baselayer.  Het zorgt ervoor dat jouw transpiratievocht niet op je huid blijft, maar naar de buitenste laag van de baselayer wordt getransporteerd. En daar kan jouw zweet dan – zonder dat je het koud krijgt -verdampen. De layer draag je zowel op koude als op warme dagen. Deze zijn er in verschillende modellen en materialen.

Arm- en beenstukken

Zijn een onmisbaar onderdeel van je wielerkleding als je regelmatig tijdens wisselende weersomstandigheden fietst. Het handige aan deze warmers is dat je ze aantrekt als het te fris wordt en zodra het weer wat warmer is, berg je ze snel op in de achterzakken van je fietsshirt.

Fietsmuts

Een fietsmuts draag je onder je helm en houdt je hoofd warm tijdens het wielrennen. In de winter verlaat de meeste warmte via het hoofd je lichaam. Een speciale helmmuts houdt je hoofd warm, maar is tevens ademend om overtollige warmte en zweet af te voeren

Handschoenen

Tussen wielrenners onderling is het wel of niet dragen van wielerhandschoenen een behoorlijk discussiepunt. Sommige renners zweren erbij, anderen fietsen consequent met blote handen. Toch heeft het dragen van fietshandschoenen een aantal voordelen zoals de beschermende functie bij het vallen.  Het dragen van handschoenen kan ook blaren voorkomen. 

Voor de bikkels die ook in de winter op de racefiets willen stappen is het aanschaffen van speciale lange fietshandschoen bijna een vereiste.

Kousen

Om je voeten draag je speciale fietskousen want die houden je voeten langer koel en droog dan gewone sokken. De fietskous mag vooral niet te dik zijn en moet een beetje strak om de voet zitten, zodat schuiven wordt voorkomen.

Windstopper

Een windstopper, zoals de naam al doet vermoeden – is bedoeld als een winddichte buitenste kledinglaag. Doordat de wind nu niet direct door je stof van je kleding heen waait, geeft een windstopper een warm gevoel. Het is ideaal te gebruiken in de nog koude ochtenden of de dagen dat het door de wind toch nog flink koud is, ondanks de zon.

Regenjas

De meeste regenjasjes zijn lichtgewicht en klein op te vouwen en daardoor gemakkelijk mee te nemen. De regenjas is in tegenstelling tot een windstopper gemaakt om water buiten te houden. De naden zijn getapet om het doorsijpelen van water tegen te gaan en de stof is bestand tegen grotere hoeveelheden vocht. Door de betere waterdichtheid in vergelijking met een windjack, is het zweten in een regenjack wel een groter probleem. De jas is vaak ook net wat stugger en dikker dan de windstopper. Hierdoor kunnen ze net wat minder klein opgevouwen worden dan de meeste windstoppers.

Fietsschoenen

Het belang van goede fietsschoenen is evident, via je fietsschoenen breng je de kracht over op de pedalen. Belangrijk is dat er een harde zool in zit, want hoe harder de zool hoe meer kracht kan worden overgebracht. 

Fietsbril

Ook een echte must. Een goede fietsbril beschermt namelijk niet alleen je ogen tegen de zon maar doet veel meer. Hij voorkomt ook dat er vliegjes in je ogen komen en houdt rijwind en vuil tegen. Zo houd je dus altijd een goed zicht.

Tips onderhoud wielerkledij

  • Was je kledij onmiddellijk na het gebruik ervan. Wielerkledij neemt namelijk veel lichaamsvocht op waardoor er plekken kunnen ontstaan die moeilijk verwijderbaar zijn.
  • Het wassen zelf doe je best niet op een hogere temperatuur en met niet te veel wasmiddel.
  • Voeg NOOIT wasverzachter toe anders wordt de duurzaamheid en/of de waterafstotende laag van de stof aangetast 
  • Geen droogkast
  • Kledij met een klittenband steek je best in een apart waszakje. Door de klittenband kan je je kledij beschadigen.

 

Over de auteur

Kristof De Bruecker

#Freelance #SAP problem solver - Liker of Gadgets - Allergic to wasp - Gentlemen in traffic - Fuelled by #Grinta #strava