Deprecated: Function create_function() is deprecated in /data/sites/web/bikecommuterbe/subsites/belgianbluebirds.be/wp-content/plugins/oa-social-login/includes/widget.php on line 119
Praktische tips voor de startende fietser – Belgian Bluebirds

Praktische tips voor de startende fietser

Voor de startende fietsers onder ons een aantal tips.

Geen helm dragen

This goes without saying.

Fietsoutfit

Naast de helm is een volledige fietsoutfit belangrijk. Een goede outfit zorgt ervoor dat je makkelijker rijdt zonder al te veel weerstand te creëren. Een fietsbroek met zeem is een absolute must voor wielrenners. Zadelpijn komt namelijk erg vaak voor en een zeem zorgt ervoor dat dat zoveel mogelijk voorkomen wordt. Onder een fietsbroek draag je best geen onderbroek omdat een fietsbroek zodanig ontworpen is dat er geen naden zijn die een snijdend gevoel geven. Ondergoed zal dat snijdend gevoel wel doen ontstaan. Tip? Onze BelgianBlueBirds wieleroutfit!

Te laat uit je pedalen klikken

Kom je tot stilstand en ben je nog niet uit de pedalen, dan komt een val extra hard aan. Zorg dat je eerst oefenend zodat je weet hoe je snel uit de pedalen klikt: houd je voet horizontaal en geef met je hak een flinke schop naar de buitenkant. Oefen zeker al een paar keer in een rustige straat of parking alvorens je te begeven in druk verkeer!

Wisselende tempo’s rijden

Als je gaat beginnen met wielrennen start dan een rustig tempo waarbij je een lage hartslag  rijdt en voer het langzaam op tot een tempo dat je langer dan twee minuten vol kunt houden.

Fiets onderhouden

Na het fietsen is het belangrijk dat je je fiets goed onderhoudt. Verwijder al het vuil met een vod en een onderhoudsmiddel of spoel ze af met een tuinslang. Na het opschonen smeer je wat olie op de ketting om deze gesmeerd te houden.

Houding

Als je op een racefiets zit, zit je voorovergebogen. Dit is anders dan je gewend bent van een normale fiets. Zeker in het begin, als je nog een beetje onwennig op de fiets zit, kun je aardig wat spanning opbouwen in je armen, nek en schouders. Probeer daarom om de tien minuten bewust op je houding te letten en indien nodig: ontspan! Knijp niet te hard in het stuur en trek je schouders niet omhoog. Als je ontspannen op de fiets zit, wordt het fietsen een stuk leuker.

Verkeerd remmen bij een bocht of afdaling

Remmen is misschien wel het moeilijkste van het wielrennen. Te laat of niet remmen in een afdaling is gevaarlijk. Gewoon dalen zonder te trappen is zeker de eerste keer het veiligste. Ook is de regel dat je voor de bocht remt en niet in de bocht.

Een tocht van 100 kilometer willen rijden

Begin eens met een ritje van 30 kilometer. Kijken of je dat binnen het uur kan. Een uurtje fietsen is voor de eerste keer lang genoeg, de tweede keer kun je eens 50 kilometer proberen en daarna kun je je gemiddelde snelheid op rondjes van 50 kilometer opbouwen. Na een paar maanden kun je de kilometers opvoeren en als je er klaar voor bent (je weet zelf het beste wanneer dat is) stap je voor een hele dag op de fiets om 100 kilometer te fietsen.

Fietsen in een groep

Natuurlijk is in een groep rijden veel gezelliger. Er zijn echter veel regels waar je je aan moet houden en zoveel dingen om rekening mee te houden. Begin daarom gewoon in je eentje tot je met een zeker gevoel op de racefiets zit.

Pech

Het is altijd handig om goed materiaal bij je te hebben om bijvoorbeeld een lege band op te pompen. Ook een klein, lichtgewicht reparatiesetje met binnenband is zinvol om mee te nemen, je weet immers nooit wat je onderweg overkomt. Oefen zeker eens thuis hoe je een band vervangt.

De baan op zonder voeding

Wanneer je gaat wielrennen moet je rekening houden met goede voeding! Na een uurtje fietsen kun je al behoorlijk moe zijn. Met te weinig voedsel op zak ligt de hongerklop op de loer. Zorg daarom voor licht verteerbaar voedsel zoals chocolade of muesli repen en neem meer mee dan je denkt nodig te hebben.

 Drink voldoende

Bidons met water zijn toch de standaard binnen het wielrennen. Bovendien zijn ze makkelijk op de fiets mee te nemen door ze in een houder vast te klikken op het frame. Vuistregel is een ongeveer een halve liter water per uur.

 

Opmerkingen? Laat gerust een opmerking na.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over de auteur

Kristof De Bruecker

#Freelance #SAP problem solver - Liker of Gadgets - Allergic to wasp - Gentlemen in traffic - Fuelled by #Grinta #strava